Ontdek de regio!

Kaageiland

Er is één weg op het eiland – de Julianalaan – die je langs vrijwel alle leuke authentieke huisjes, restaurantjes en leuke terrasjes leidt. Je wordt hier letterlijk terug in de tijd gebracht. Er is een publieke speeltuin, strandje en zwemwater voor de kinderen en allerlei watersport gerelateerde bedrijfjes zoals zeilscholen en sloepenverhuur. Leuk idee wellicht voor een dagtochtje door de grachten van Leiden!

Kagerplassen

De Kagerplassen vormen een langgerekt stelsel van ondiepe veenplassen dat zich in een uitstrekt tussen de Merenwijk in Leiden en de zuidpunt van de Haarlemmermeer. Van zuidwest naar noordoost liggen er de volgende plassen: ’t Joppe, de Sprietlaeck of Warckerleede, Zweiland (de grootste plas), het Norremeer, de Eijmerspoel, de Dieperpoel (de meest noordelijke plas), Spijkerboor en Kever (de meest oostelijke grote plas). Ook de vijf kleine plassen ten oosten en zuiden van de hoofdplassen worden nog tot de Kagerplassen gerekend. Het gaat om Sever, de Koppoel, de Kiekpoel of Kleipoel, de veraf gelegen Hanepoel en het Vennemeer.

Kaasboerderij – SRV winkel

Er is één ‘winkel’ op het eiland, de kaasboerderij. Naast kaas kunt u hier eieren, zelf gemaakt ijs, roomboter en De Telegraaf krijgen.

Op maandag, woensdag en vrijdag komt de SRV Bus op het eiland, waar je de meest essentiële boodschappen kunt doen. Hij komt meestal rond 14.00 uur van de pont en stopt dan op het eiland. Hij toetert om zijn aanwezigheid kenbaar te maken en doet dit op elke stopplaats op het eiland. Hebt u hem gemist zoek hem. Meestal is hij tot 18.00 uur ergens te vinden. U kunt de SRV man ook bellen om bestellingen te plaatsen. Ga dan naar de website van “van der Poel” 

Op dinsdag, donderdag en zaterdag kunt u de SRV ook vinden, aan het eind van de middag, aan de overkant van de haven. Ook daar maakt hij zich duidelijk hoorbaar tussen 17:00 en 18:00.

Met een bijbootje of sloepje kun je eenvoudig naar Sassenheim of Warmond varen waar goede supermarkten voorhanden zijn.

Zwemwater

Bij de zwemtrap is een stukje gereserveerd voor de kinderen om te zwemmen. Maar let op, de ringvaart kan druk zijn en wij adviseren met klem om uw kind(eren) in de gaten te houden.

Eten en drinken

Onze horecagelegenheid “Brasserie De Opper” is het hart van onze haven, gelegen aan de ringvaart.

Hier kunt u in ongedwongen sfeer genieten van een drankje en/of hapje.

“De Opper” wordt gerund door Wim en Mirjam die met hun vele jaren ervaring in de horecabranche zich met veel passie en liefde inzetten om uw bezoek memorabel te maken.

Brasserie De Opper is geopend gedurende het vaarseizoen. Voor de actuele menukaart en openingstijden: www.brasseriedeopper.nl

Fietsen: Pontjesroute Kaag

Deze route laat u kennismaken met het schitterende plassengebied. U fiets langs de Kagerplassen en komt uiteraard over het eiland De Kaag. De Kaagpontjes brengen u op verrassend leuke plekken.

Markering via de fietsknooppunten:

56 – 58 – 54 – 25 – 8 – 39 – 81 – 78 – 76 – 51 – 56

Onderweg maakt u gebruik van twee pontjes:

  • Zomerfietsveer ’t Heen en Weertje (tussen knp. 8 en 39). Vaartijden: mei en sep. za en zo 10.00-18.00 uur, jun t/m aug. dagelijks 10.00-18.00 uur
  • Zijldijk – Merenwijk (tussen knp. 78 en 76). Vaartijden: mrt. vr, za, zo 10.00-18.00 uur, apr. t/m sep. di-vr 12.00-18.00 uur, za-zo 10.00-18.00 uur.

Afhankelijk van de vaartijden van de pontjes is deze route alleen tussen mei en september te fietsen.

Zeilen

Voor het huren van een boten zijn er mogelijkheden op ons eiland en bij Buitenkaag. Er zijn meerdere verhuurbedrijven voor kleine zeilbootjes of sloepen om een heerlijk dagje over de Kagerplassen te varen.

Suppen

Wil je staand op een surfplank peddelen? Bij de pont op de Buitenkaag is het Sup Center Kaag. Het is niet heel ingewikkeld en na wat instructies peddel je zo weg.

Van Lent

Ook Koninklijke Van Lent is op het eiland gevestigd. Hier bouwen ze enorme luxe jachten tot wel 100 meter lengte, voor de rijken der aarde. Het geeft altijd veel bekijks als er weer een boot afgewerkt uit de werf komt. Wie weet treft u het en ligt er één voor het dok.