Omgeving

Vaargebied

De Kagerplassen vormen een langgerekt stelsel van ondiepe veenplassen dat zich in een uitstrekt tussen de Merenwijk in Leiden en de zuidpunt van de Haarlemmermeer. Van zuidwest naar noordoost liggen er de volgende plassen: ’t Joppe, de Sprietlaeck of Warckerleede, Zweiland (de grootste plas), het Norremeer, de Eijmerspoel, de Dieperpoel (de meest noordelijke plas), Spijkerboor en Kever (de meest oostelijke grote plas). Ook de vijf kleine plassen ten oosten en zuiden van de hoofdplassen worden nog tot de Kagerplassen gerekend. Het gaat om Sever, de Koppoel, de Kiekpoel of Kleipoel, de veraf gelegen Hanepoel en het Vennemeer.

Kaageiland

Er is één weg op het eiland – de Julianalaan – die je langs vrijwel alle leuke authentieke huisjes, restaurantjes en leuke terrasjes leidt. Je wordt hier letterlijk terug in de tijd gebracht. Er is een publieke speeltuin, strandje en zwemwater voor de kinderen en allerlei watersport gerelateerde bedrijfjes zoals zeilscholen en sloepenverhuur. Leuk idee wellicht voor een dagtochtje door de grachten van Leiden!

Zwemwater

Bij de zwemtrap is een stukje gereserveerd voor de kinderen om te zwemmen. Maar let op, de ringvaart kan druk zijn.

Fietsen: Pontjesroute Kaag

Deze route laat u kennismaken met het schitterende plassengebied. U fiets langs de Kagerplassen en komt uiteraard over het eiland De Kaag. De Kaagpontjes brengen u op verrassend leuke plekken.

Markering via de fietsknooppunten:

56 – 58 – 54 – 25 – 8 – 39 – 81 – 78 – 76 – 51 – 56

Onderweg maakt u gebruik van twee pontjes:

Zomerfietsveer ’t Heen en Weertje (tussen knp. 8 en 39). Vaartijden: mei en sep. za en zo 10.00-18.00 uur, jun t/m aug. dagelijks 10.00-18.00 uur

Zijldijk – Merenwijk (tussen knp. 78 en 76). Vaartijden: mrt. vr, za, zo 10.00-18.00 uur, apr. t/m sep. di-vr 12.00-18.00 uur, za-zo 10.00-18.00 uur.

Afhankelijk van de vaartijden van de pontjes is deze route alleen tussen mei en september te fietsen.

Zeilen

Voor het huren van een zeilboot zijn er vele mogelijkheden. Bij ons in de haven ligt een aantal huurboten met kajuit….. Maar ga ook eens naar één van de verhuurbedrijven op ons eiland voor kleine zeilbootjes om een heerlijk dagje over de Kagerplassen te zeilen.

Suppen

Wil je staand op een surfplank peddelen? Bij de pont op de Buitenkaag is het Sup Center Kaag. Het is niet heel ingewikkeld en na wat instructies peddel je zo weg. Als je het allemaal niet te serieus neemt is dat natuurlijk dikke pret!

Van Lent

Ook Koninklijke Van Lent is op het eiland gevestigd. Hier bouwen ze enorme luxe jachten tot wel 100 meter lengte, voor de rijken der aarde. Het geeft altijd veel bekijks als er weer een boot afgewerkt uit de werf komt. Wie weet treft u het en ligt er één voor het dok.

Winkels

Er is één ‘winkel’ op het eiland, de kaasboerderij. Naast kaas kunt u hier eieren, zelf gemaakt ijs, roomboter en De Telegraaf krijgen. Dus neem uw boodschappen van het vaste land mee. Een paar keer per week komt de SRV Bus op het eiland, waar je de meest essentiële boodschappen kunt doen.

Met een bijbootje of sloepje kun je eenvoudig naar Sassenheim of Warmond varen waar goede supermarkten voorhanden zijn.

Eten en drinken

Eten en drinken doen we natuurlijk in “Bistro Charrels aan de haven”. Een gezellige gelegenheid waar sinds 1 april 2018 Claudia Lakwijk en Marco Schreve de skepter zwaaien. Heerlijk eten voor een schappelijke prijs. Voor meer informatie kijk op facebook.